Még szerencsés esetben is legalább 7-9 méteres hullámok sújthatják India keleti partvidékét a Phailin nevű közeledő ciklon hatására, ez sokkal pusztítóbb következménnyel járhat, mint a szél ereje - jelentette be az indiai meteorológiai szolgálat, amely szombaton a legmagasabb figyelmeztető szintre emelte a riadókészültséget.

MTI - Már pénteken tízezrek menekültek el India keleti partvidékéről a hatóság figyelmeztetésére. Szombat délre már mintegy 400 ezer embert evakuáltak. Több meteorológus az Egyesült Államokban 2005-ben pusztított Katrina hurrikánhoz hasonlítja a viharzóna erejét és méretét. Indiában elsősorban az alacsonyan fekvő területeken élők vannak veszélyben.

A Phailin a pénteki műholdfelvételeken még 600 kilométerre volt a Bengáli-öböltől, szombaton már száz kilométerre közelítette meg a partokat. Az AP szombat reggeli jelentése szerint Orissza szövetségi állam fővárosa, Bubanesvar fölött ekkor már sötét, csaknem fekete volt az ég, a tenger hullámai pedig már valósággal ostromolták a partot.

Az indiai meteorológusok számításai szerint a ciklonban tartósan óránként 210-220 kilométeres sebességgel cirkulál a levegő. Az Egyesült Államok haditengerészetének meteorológusai úgy kalkulálnak, hogy a széllökések sebessége elérheti a 305 kilométert is óránként. A szakemberek ugyanakkor remélik, hogy a ciklon gyorsan átvonul majd, és nem jár halálos áldozatokkal.

Sosem látott erősséget jeleznek: