Boldoggá avattak vasárnap Spanyolországban 522 katolikus mártírt, akiket a spanyol polgárháború (1936-1939) ideje alatt öltek meg a hitük miatt.

MTI - A szertartást Tarragonában rendezték meg, mintegy 25 ezer ember, köztük 104 püspök, 2720 pap és szerzetes, illetve a boldoggá avatottak 4 ezer hozzátartozója jelenlétében. Ferenc pápa videokonferencia formájában üdvözölte az eseményt.

"Imádkozzunk, hogy bátor tanúságtételük és közbenjárásuk segítsen megszabadítani a világot az erőszaktól" - üzente az egyházfő, aki nem utalt a polgárháborúra, csak a mártírságról elmélkedett. "Mindig meg kell halni egy kicsit, hogy kilépjünk magunkból, az önzésünkből, a jólétünkből, a restségünkből, a keserveinkből, és meg kell nyílnunk Isten előtt, mások előtt, főként a nélkülözők előtt" - mondta.

"Könyörögjünk a mártírok közbenjárásáért, hogy igazi keresztények legyünk, akik a cselekedetük és nem a szavaik szerint keresztények, hogy ne legyünk középszerű keresztények, a kereszténység mázával bevont, de lényeg nélküli keresztények" - mondta.

Az 522 mártír közül 515 spanyol volt, 3 francia, és egy-egy fülöp-szigeteki, kubai, kolumbiai és portugál. Köztük volt 24, a Betegápoló Irgalmasrendhez tartozó szerzetes is.

Ez volt a katolikus egyházban az eddigi legtömegesebb boldoggá avatási szertartás.

A püspöki konferencia "a XX. századi spanyolországi vallásüldözés mártírjainak" nevezte őket, a Franco-diktatúra áldozatainak szövetségei viszont "a frankóizmus politikai megerősítésének" minősítették a ceremóniát, és egy ilyen értelmű levelet küldtek a pápának.