A katalóniai függetlenségi törekvések ellen, a spanyol állam egysége mellett tüntettek több tízezren szombaton Barcelonában.

MTI - A szervezők - a Mi vagyunk Katalónia, mi vagyunk Spanyolország nevű csoport - közlése szerint 160 ezren vettek részt a spanyol nemzeti ünnep napján megtartott megmozduláson a Placa de Catalunyán, Barcelona központjában.

A rendőrség jóval kevesebbre, 30 ezerre becsülte a tüntetők számát. A katalán autonóm régió kormánya jövőre helyi népszavazást tervez egy önálló katalán állam alapításáról. A szombati barcelonai demonstráción jelen volt a madridi központi kormányt vezető konzervatív Néppárt (PP) több vezető képviselője.

Rajtuk kívül a résztvevők között voltak üzletemberek, a kulturális élet képviselői és sportolók is. A fővárosban, Madridban a spanyol trónörökös, Fülöp herceg mondott beszédet a nemzeti ünnepnapon, egységre hívva fel Spanyolországot. Fülöp csípőműtét után lábadozó 75 éves apját, I. János Károlyt helyettesítette az ünnepen.

Szeptember 11-én, a katalánok nemzeti ünnepén több százezren vonultak fel Katalóniában a Spanyolországtól való különválást követelve és egy 400 kilométer hosszú élőláncot alkottak. Egy korábbi felmérés szerint a katalánok mintegy 80 százaléka támogatja a referendum megtartását, de csak 52 százalékuk szavazna a Spanyolországtól való elszakadásra.