Az Európai Bizottság szerdán elfogadta Andor László javaslatát a gazdasági és monetáris unió szociális dimenziójának erősítésére.

MTI - A magyar uniós biztos - mint azt brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte - öt indikátoron alapuló foglalkoztatási és szociális eredménytáblát dolgozott ki, amely a jövő évtől bekerül az "európai szemeszter", vagyis a nemzeti gazdaságpolitikai-pénzügyi tervek uniós szintű összehangolásának szentelt félév teendői közé.

Az eredménytábla kidolgozása arra irányult, hogy olyan szempontokkal egészüljön ki a gazdasági kormányzás folyamata, amelyek időben jelzik a negatív szociális folyamatokat. A kezdeményezést az indokolja, hogy a tagállamokon belüli szociális problémák elhatalmasodása másokra is negatívan hat. Különösen az eurózóna tagjai körében fontos, hogy a foglalkoztatási és szociális mérőszámok tekintetében a felzárkózás esélye mindenki számára megmaradjon - hangsúlyozta a foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes EU-biztos.

"A javaslat célja, hogy a foglalkoztatási és szociális problémák rendszerszintű követésével jobb megoldásokat találjunk a válságkezelés során, és a jövőben megelőzzük a mostanihoz hasonló szociális válsághelyzetek kialakulását" - mondta Andor László.

Az Európai Bizottság eszerint a következő évtől kezdve öt indikátor alapján követi figyelemmel a tagállamok foglalkoztatási és szociális folyamatait. Az első jelzőszám a munkanélküliségi ráta alakulása, a második specifikusan az ifjúsági munkanélküliségi ráta és az oktatásban és  szakképzésben sem részesülő fiatalok aránya. A harmadik indikátor a háztartások bruttó bevételének alakulása, a negyedik a szegénységi ráta a munkaképes korú lakosság körében. Az ötödik mutató a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke, amit a legjobban és a legrosszabbul kereső húsz százalék jövedelmének hányadosaként fejeznek ki.

Ezen indikátorokból áll össze az a szociális monitoring rendszer, amelynek alapján az "európai szemeszter" keretében az Európai Bizottság ajánlásokat tehet majd a tagállamoknak. Ebből következően jövő évtől kezdve a minden tavasszal közzétett országspecifikus ajánlásoknak a korábbiaknál jóval erősebb lehet a szociális vetülete. A Brüsszel által kidolgozott úgynevezett országspecifikus ajánlások foglalkoztatási és szociális elemeinek a megvalósításához az uniós strukturális alapokból - azokon belül kiemelt mértékben az európai szociális alapból - nyújtható majd támogatás.

Az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - a szociális párbeszéd erősítését is célul tűzte ki, európai és tagállami szinten egyaránt. Brüsszel elképzelése szerint az "európai szemeszter" keretében a korábbinál rendszeresebbé és intézményesültebbé válna az egyeztetés a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel. Emellett azt is javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy az országspecifikus eljárásokhoz kapcsolódó reformokat a szociális partnerekkel közösen dolgozzák ki.

Az Európai Bizottság most közzétett ajánlásai várhatóan napirendre kerülnek majd a tagországok állam-, illetve kormányfőinek október 24-25-én tartandó következő csúcstalálkozóján.