Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint neki kellett volna odaítélni az idei Nobel-békedíjat - jelentette hétfőn a damaszkuszi kormányhoz közel álló al-Ahbár című libanoni napilap.

MTI - A norvég Nobel-bizottság múlt pénteken tudatta, hogy idén a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) tünteti ki a díjjal. Az indoklás szerint az OPCW nem elsősorban a szíriai tevékenységéért kapta az elismerést, hanem azért a nagy munkájáért, amelyet eddig végzett a vegyi fegyverek felszámolása terén.

Az említett libanoni lap értesülése szerint a szíriai elnök a Nobel-békedíj kitüntetettjének közzétételekor "viccesen" megjegyezte: "az (a Nobel-békedíj) az enyém kellene hogy legyen". Az újság megjegyezte: Aszad már 2003-ban követelte, hogy a közel-keleti régió minden állama mondjon le tömegpusztító fegyvereiről. A szíriai elnök egy nemrég megjelent interjúban pedig azt állította: Damaszkusz önként vállalta vegyi fegyvereinek megsemmisítését.

A Szíriát több mint két éve sújtó polgárháborúban eddig több mint 115 ezren vesztették életüket. Augusztus 21-én egy Damaszkusznál végrehajtott vegyifegyver-támadásban több mint 1400-an haltak meg, aminek nyomán az Egyesült Államok katonai intervenciót helyezett kilátásba a közel-keleti ország ellen.

Oroszország közbenjárásával Aszad később beleegyezett abba, hogy az ország vegyifegyver-készletét nemzetközi ellenőrzés alá helyezzék és megsemmisítsék. A Nobel-békedíjjal kitüntetett OPCW szakértői - az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata értelmében - már megkezdték a szíriai vegyifegyver-arzenál felszámolását célzó munkálatokat.