A londoni rendőrség, amely a nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, hétfőn két, számítógépes eljárással készült portrét tett közzé ugyanarról a férfiról.

MTI - Németül beszélő, 20-40 év közötti férfit keres a Scotland Yard a több mint hat éve Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann ügyében.

A londoni rendőrség, amely a nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, hétfőn két, számítógépes eljárással készült portrét tett közzé ugyanarról a férfiról, meg nem nevezett, de kulcsfontosságúnak minősített két tanú beszámolója alapján.

Az egyik képen egy teltebb, a másikon vékonyabb arcú, viszonylag fiatal férfi látható. Az illető a Scotland Yardnak nyilatkozó tanúk egybehangzó elmondása szerint a kislány eltűnésének estéjén annak az üdülőnek a környékén ólálkodott, ahol a család lakott.

A leírás szerint a férfi németül beszélt, közepes testalkatú volt, rövid barna hajjal.

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője a kép közzététele után úgy fogalmazott: lehet, hogy a keresett férfi szolgáltathatná a kulcsot az ügy megoldásához, lehet, hogy nem, de mindenképpen "életfontosságú lenne", ha a rendőrség beszélni tudna vele.

A Scotland Yard a héten kiterjeszti a nyomozást Németországra is, és a német televíziókban felhívás hangzik majd el, kérve a lakosságot, hogy aki a kép alapján felismerni véli a keresett személyt, jelentkezzen a hatóságoknál. A ZDF televízióban szerdán megismétlik a BBC bűnüldözési magazinműsora, a Crimewatch hétfő esti adását, amely teljes egészében a Madeleine-ügyben elért új nyomozati eredmények ismertetésével foglalkozik.

Redwood főfelügyelő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "messze nem" a német nyom az egyetlen, amelyet a rendőrség követ, és további hasonló portrék közzététele várható olyan személyekről, akiket más tanúk ugyancsak a portugál üdülő környékén láttak a kislány eltűnésének időpontjában.

Az új Scotland Yard-vizsgálat elindítása - amelyet a szülők kérésére David Cameron brit miniszterelnök személyesen rendelt el - évek óta a legnagyobb horderejű fejlemény a modernkori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esetének számító ügyben.

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár "megrendelésére" rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján "látni" vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással "öregített" fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.