Németországban a választásokon győztes CDU/CSU konzervatív pártszövetség vezetői a kormányalakítás lehetőségeit feltérképező egyeztetés folytatásában állapodtak meg a Zöldek vezetőivel csütörtöki berlini találkozójukon.

MTI - Az első megbeszélésen az euróról és az uniós politikáról, az energiapolitikai fordulatról és társadalompolitikai kérdésekről beszéltek. Megmutatkozott, hogy a jobboldali pártszövetségnek és a baloldali ökopártnak sok közös célja van, de a célok elérésére vonatkozó elképzelések között vannak különbségek, esetenként igen jelentősek.

Az egyeztetést azonban így is érdemes folytatni - emelte ki Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. Az Angela Merkel vezette konzervatívok nagy fölénnyel nyerték meg a szeptemberi választást, de nem szereztek abszolút többséget, koalíciós társuk, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból, ezért új partnert kell találniuk a kormányzás folytatásához. Az újabb fordulót a Zöldekkel a jövő héten kedden, a parlamenti választások utáni 23. napon tartják.

A konzervatívok a szociáldemokrata párttal (SPD) is egyeztetnek, a második tárgyalási fordulót hétfőn tartják. Hermann Gröhe a csütörtöki találkozó után elmondta: a konzervatívok október 22-ig, a Bundestag alakuló üléséig el akarják dönteni, hogy melyik párttal kezdeményeznek hivatalos kormányalakítási tárgyalást. Alexander Dobrint, a CDU bajor testvérpártja, a CSU főtitkára azt mondta: a CSU és a Zöldek között nagyobb a távolság, mint a CSU és az SPD között, de a bajor konzervatívok mindkét féllel "ugyanazzal az őszinteséggel és komolysággal" folytatják a megbeszéléseket.

Claudia Roth, a Zöldek társelnöke kiemelte, hogy a találkozó baráti hangulatú volt. "Jól ismerjük egymást" - tette hozzá, megjegyezve, hogy az álláspontok közötti "távolság és közelség" nem változott. Egy sor témát, köztük a fegyverexport és a nemzetközi fejlesztési együttműködés ügyét nem érintették az első megbeszélésen, ami önmagában is indokolja, hogy másodszor is leülnek majd tárgyalni. A kormányalakítás lehetőségeiről szóló egyeztetés azonban még nem koalíciós tárgyalás - mondta Claudia Roth. A konzervatívok és a Zöldek még nem kormányoztak együtt, nagykoalíció viszont már kétszer volt a második világháború óta, legutóbb a 2005-2009-es ciklusban.