Hétfőn megérkezett Japánba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tanácsadói küldöttsége, hogy segítsen a kormánynak a fukusimai nukleáris erőmű térségében szükséges sugármentesítési intézkedések megtervezésében.

MTI - A misszió segítséget nyújt a helyreállítási munkálatok tervezéséhez, a sugárszennyeződés miatt keletkezett hulladékok megsemmisítéséhez. Áttekinti Japán helyreállítási stratégiáját, eddigi tevékenységét és terveit - közölte a szakértői csoportot vezető Juan Carlos Lentijo, aki egyben a spanyol nukleáris hatóság elnöke is.

A NAÜ küldöttsége a hét második felében fogja felkeresni a Tepco vállalat által üzemeltetett, Tokiótól mintegy 200 kilométerre északkeletre található Fukusima-1 atomerőművet.

A tizenhat szakemberből álló nemzetközi misszió tagjai a látogatás utolsó napján, október 21-én terjesztik elő ajánlásaikat arra vonatkozóan, hogy milyen sugármentesítési intézkedéseket hajtsanak végre.

Két évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, az erőmű területére beomló víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek köv

A sérült atomerőművet lebontják. A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén mintegy 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárognak a víztároló tartályok.
etkeztében az egyes és a hármas reaktor magja túlhevült és megolvadt.