MTI - Az egyiptomi kopt keresztény közösség elleni augusztusi támadások részletes elemzéséből kiderül, hogy a helyi biztonsági szervek mennyire nem voltak képesek megvédeni ezt a kisebbséget - írta az Amnesty International (AI) Londonban szerdán megjelent jelentésében.

A nemzetközi jogvédő szervezet által összeállított dokumentumban azokat a vallási villongásokat vizsgálták meg, amelyek a biztonsági erők fellépése nyomán törtek ki.

A hatóságok augusztus 14-én számolták fel két helyszínen Mohamed Murszi volt egyiptomi államfő híveinek ülősztrájkját.

Az iszlamisták ezt a sérelmet torolták meg a koptokon.

Az AI jelentésében részletesen beszámolnak arról, hogy a biztonsági erők nem védték meg a feldühödött tömeg támadásától a keresztény templomokat, iskolákat és jótékonysági intézményeket.

Egyeseket felgyújtott, másikakat porig rombolt a csőcselék.

Hasziba Háddzs Szarávi, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgatóhelyettese szerint mélységesen aggasztó, hogy Murszi támogatói Egyiptom szerte a koptokat szemelték ki a Kairóban történtek megbosszulására.

A hatóságoknak a korábbi, különösen Murszi július 3-án történt elmozdítása után bekövetkezett támadásokból, előre kellett volna látniuk a kopt keresztények elleni megtorlásokat, a biztonsági erők mégis elmulasztották, hogy megelőzzék vagy megakadályozzák az erőszakot.

Az Amnesty International felszólította az egyiptomi hatóságokat: pártatlan, független módon vizsgálják meg ezeket a vallási összecsapásokat, s tegyenek azonnali lépéseket, hogy azok ne ismétlődjenek meg.

Az AI szerint átfogó terveket kell készíteni a vallási kisebbségek megkülönböztetésének megakadályozására és az intézkedések megvalósítására.

A dokumentumban kiemelték, hogy az augusztus 14-i események nyomán országszerte mintegy kétszáz kopt keresztény létesítményt megtámadtak, és súlyosan megrongáltak 43 templomot.

Számos helyen lőfegyverrel, fémrudakkal, késekkel felszerelkezett csőcselék fosztogatott. Sok helyütt a támadó tömeg azt kiabálta, hogy "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!), vagy sértő kifejezéseket skandált ("ti keresztény kutyák").

Elfogadva azt a tényt, hogy ezek a támadások a Murszi hívei elleni hatósági fellépés megtorlásai voltak, a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom vezetői nagyon keveset mondtak nagyon későn, és a támadásokat "banditáknak" tulajdonították, elhatárolva saját embereiket a történtektől - mondta Hasziba Háddzs Szarávi.

A Muzulmán Testvériségnek el kellene ítélnie híveinek tetteit, és fel kellene szólítania őket, hogy tartózkodjanak a vallási összecsapásoktól, a mások vallását sértő nyelvezettől - tette hozzá az AI régiós igazgatóhelyettese.

(http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/egypt-christians-scapegoated-after-dispersal-pro-morsi-sit-ins-2013-10-09)