Újabb vérengzést hajtottak végre Damaszkusz környékén a szíriai kormányhoz hű erők szombaton a felkelők állítása szerint. A szíriai állami hírügynökség ezzel szemben "terroristák elleni tisztogató akcióról" számolt be.

MTI - A Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője azt mondta a dpa német hírügynökségnek, hogy a kormányhű erők - a libanoni Hezbollah és iraki síita fegyveresek támogatása mellett - 130 embert öltek meg Díjabija közelében. A szóvivő felhívta a nemzetközi közösséget, hogy vizsgálja ki az - mint fogalmazott - "újabb mészárlást".

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint "terroristák elleni tisztogató akció" zajlott le a térségben, de az áldozatok számáról nem közölt részleteket. Ugyancsak szombaton Damaszkuszban két aknagránát csapódott be a város egyik előkelő negyedében, egy iskola és a nemzetközi vegyifegyver-ellenőrök és ENSZ-munkatársak szállodája közelében.

Egy gyerek meghalt és többen megsebesültek. A szálloda nem sérült meg a támadásban - közölte az állami hírügynökség. Szíriai emberi jogi szervezetek nemrég legkevesebb 115 ezerre tették a március óta dúló polgárháború halottainak a számát.

Az ENSZ adatai szerint több mint kétmillióan menekültek el az országból, és további 4,25 millió a belső menekültek száma. Pénteken vált ismertté a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet jelentése, amelyben azt írják, hogy a felkelők augusztusban legalább 190 polgári lakost öltek meg egy offenzívájuk során Latakia tartományban.

Szíria oroszországi nagykövete közölte, hogy legkevesebb százmilliárd dollárt (75 milliárd eurót) tennének ki az újjáépítés költségei Szíriában. Riád Hadad szombaton a Golosz Rossziji (Oroszország Hangja) rádiónak nyilatkozva azt mondta: eddig több mint háromezer iskola és közel hétszáz kórház, valamint 55 templom és mecset sérült meg vagy semmisült meg teljesen a harcokban és a bombázásokban.