MTI - Barack Obama amerikai elnök a szövetségi kormányzás részleges leállása miatt csütörtök éjjel lemondta a jövő hétre tervezett ázsiai körútját.

Obama az eredeti tervek szerint október 6. és 12. között Indonéziát, Bruneit, Malajziát és a Fülöp-szigeteket kereste volna fel.

Bali szigetén az elnök részt vett volna az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház szerdán még azt jelentette be, hogy Barack Obama lerövidíti ázsiai hivatalos látogatását, és törli annak utolsó két állomását, Malajziát és a Fülöp-szigeteket.

Miképp korábban Malajzia és a Fülöp-szigetek elnökét, Obama Brunei szultánját és Indonézia elnökét is személyesen tájékoztatta látogatásának elmaradásáról.

A Fehér Ház szerint az amerikai elnök egy későbbi időpontban keresi fel a térséget.

Barack Obama helyett John Kerry külügyminiszter lesz a négy országba látogató amerikai küldöttség vezetője.

A CNN hírtelevízió csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 71 százaléka vélekedett úgy, hogy az elnöknek a kormányzat részleges lebénulása és az áthidaló költségvetésről szóló tárgyalások idején teljes egészében le kellene mondani az ázsiai utat.

Az elnöknek jelentős politikai kárt okozhatott volna, ha a választók azt látják, hogy válság idején elhagyja az országot.

Amerikai lapkommentárok ugyanakkor csütörtökön a szövetségi finanszírozás leállásának egyik jelentős veszteségtételeként értékelték az ázsiai vizit lerövidítését, mert a látogatásban a növekvő kínai befolyás ellensúlyozásának egyik eszközét látták.