MTI - Az amerikai költségvetési vita többet ártott a republikánusoknak, mint Barack Obama elnöknek és a demokratáknak - derült ki a The Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatásának hétfőn nyilvánosságra hozott eredményéből.

A kongresszusi republikánusok politikai magtartását a megkérdezettek 70 százaléka helyteleníti - ez 7 százalékpontos romlást jelent az előző héten mért adathoz képeset -, közülük 51 százalék erősen. Az ellenzéki pártnak a válságban képviselt irányvonalát 24 százalék helyesli, szemben a múlt heti 26 százalékkal.

Eközben Barack Obama támogatottsága a múlt heti 41-ről 45 százalékra nőt.

A bizonytalanok táborának csökkenése mellett egy százalékponttal - 51 százalékra - emelkedett elnök politikáját elítélők tábora is. A kongresszusi demokraták magatartását 35 százalék helyesli és 61 százalék helyteleníti.

A Pew közvélemény-kutató intézet szerint 38:30 arányban az amerikaiak inkább a republikánusokat tartják felelősnek a szövetségi kormányzat részleges lebénulásáért.

Ezzel az ellenzéki pártot elítélők aránya változatlan maradt a két héttel ezelőtt kimutatott értékkel szemben, ám az Obama-kormányt hibáztatók tábora 6 százalékponttal csökkent.

A felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a demokraták (58%) és a republikánusok (54%) nagyjából ugyanabban az arányban tartják "elfogadhatatlannak" azt, hogy a saját pártjuk visszakozzon álláspontjától.

Negyvennégy százalék szerint a republikánus vezetésnek, 42 százalék szerint pedig Obamának kellene meghátrálnia.

A válaszadók túlnyomó többsége, 71 százalék úgy nyilatkozott, hogy a kormányzat részleges leállása nem okozott neki kellemtelenséget, 28 százalék pedig úgy, hogy igen.

Az utóbbi adat esetében ez 12 százalékpontos növekedést jelent a legutóbbi, 1996-os hasonló helyzethez képest.

A megkérdezettek 48 százalékát nagyon, 29 százalékát pedig valamelyest aggasztják a kormányzat részleges leállásának következményei.

A CNN televízió és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felmérése szerint a megkérdezettek 63 százaléka a republikánusokra, 57 százalékuk a demokratákra, 53 százalékuk pedig személyesen Obamára - vagy rá is - haragszik a leállás miatt.