A Vajdaságban Eleméren tartották a központi megemlékezést az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokainak tiszteletére. Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a 13 aradi áldozat arra tanít bennünket, hogy "ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek".

MTI - A vajdasági központi megemlékezést minden évben Eleméren, a Szent Ágoston-templomban tartják, amelynek alagsorában nyugszik az egyik aradi vértanú, Kiss Ernő tábornok.

Az ünnepi szentmisén Német László nagybecskereki megyéspüspök hangsúlyozta, hogy a 13 aradi vértanú sok mindenben különbözött egymástól, a szabadság eszméjéért vívott harc mégis összekapcsolta őket.

"Gyászolni jöttünk Elemérre" - kezdte ünnepi beszédét Korhecz Tamás, az MNT elnöke. Elmondta: a magyar nemzet ereje abban van, hogy számos elvesztett csata után, számos véres leszámolás után mindig képes volt felállni, megújulni, megerősödni. "Mi nem az a nemzet vagyunk, amely folyamatosan csatákat és háborúkat nyert, de annak a nemzetnek a tagjai lehetünk, amely képes volt mindig újrakezdeni és felállni és megmaradni" - ismételte meg a politikus tavalyi beszédének főbb pontjait. Hozzátette: "a legnemesebb eszmék győzelméhez is szövetségeket kell kötni".

Korhecz Tamás emlékeztetett arra, hogy a honvédtábornokok a szabadságharc kitörésekor a kényelmes élet helyett a "helyes utat" választották, "azt az utat, amelynek a végén ott várta őket a vértanúság". Ez a helytállás meseszerűnek tűnhet manapság, amikor sokan "a legjelentéktelenebb anyagi javakért is képesek hátat fordítani a nemzetnek"- mondta Korhecz.

"Hiszek abban, hogy nem vagyunk mindannyian ilyenek. Hiszek abban, hogy igenis maradt bennünk még valami a magyar kurázsiból. Hiszek abban, hogy felismerjük azt, hogy ha szembenézünk a tunyasággal, hogy ha szembehelyezkedünk a közönnyel, ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek. Élhető, tartalmas életet tudunk élni az 1000 éves szülőföldünkön" - zárta beszédét a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az ünnepi szentmisét követően a vajdasági magyar pártok, civil szervezetek, önkormányzatok és Magyarország belgrádi nagykövetségének képviselői koszorúzták meg Kiss Ernő sírját.