Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester Donald Tusk miniszterelnök pártjához tartozik. Elmozdítása megszégyenítő vereséget jelentett volna a kormánynak.

MTI - Érvénytelen a varsói főpolgármester leváltásáról tartott vasárnapi népszavazás, mert kevesen szavaztak erre.

Egy felmérés szerint a részvételi arány 27,2 százalékos volt, ami jóval kevesebb a minimálisan megkövetelt 29 százaléknál.

Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester Donald Tusk miniszterelnök pártjához tartozik. Elmozdítása megszégyenítő vereséget jelentett volna a kormánynak.

Leváltását a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Jog és Igazságosság pártja kezdeményezte.

A kormánypárt, a jobbközép liberális Polgári Platform bojkottra szólította fel híveit.

A Lengyelországot kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) győzelemként értékelte az éjjel, hogy érvénytelen lett a varsói főpolgármester leváltásáról tartott vasárnapi népszavazás.

"A lengyelek ismét a modernitás mellett és a demagógia ellen foglaltak állást" - örvendezett Twitter-fiókjába írt megjegyzésében Radoslaw Sikorski külügyminiszter.

Egy felmérés szerint a részvételi arány 27,2 százalékos volt, azaz jóval kevesebb az érvényességhez minimálisan megkövetelt 29 százaléknál.

A Donald Tusk miniszterelnök pártjához tartozó Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester népszavazás útján való leváltását a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) kezdeményezte. A kormányzó PO ugyanakkor a referendum bojkottjára szólította fel híveit.

Megfigyelők elsősorban a jobboldali konzervatív PiS támadó kampányát tették felelőssé, amiért a népszavazás elvétette célját. "Túlságosan élesen tálalták ezt az ügyet" - kommentálta az eredményt a kormánnyal szemben kritikus Rzeczpospolita című napilap. A választóknak az volt a benyomása, hogy már rég nem a főpolgármesterről kell szavazni, hanem Jaroslaw Kaczynski (PiS) volt kormányfőnek a hatalomba való visszatéréséről, aki ráadásul maga vezette a népszavazási kampányt - vélekedett a lap.

Az ellenzéki PiS egyik vezetője viszont a kormány kampánystratégiáját támadta, amiért a választókat a szavazástól való távolmaradásra bíztatta. "A PO ezzel az alkotmány ellen fordult, ami fehérorosz tempó" - bírálta a kormánypártot Mariusz Kaminski, a PiS fővárosi vezetője.

A Rzeczpospolita úgy vélekedett, hogy a Kaczynski vezette Jog és Igazságosság, amely az elmúlt hónapokban már az élen állt a pártszimpátiáról készült felmérésekben, most újra veszíthet támogatottságából.

Bartlomiej Biskup politológus ugyanakkor azt mondta a Gazeta Wyborzca című lapnak, hogy a kormányzó Polgári Platform is intő jelnek kell vegye a referendum eredményét, hiszen vasárnap 350 ezer varsói járult az urnákhoz, és elsöprő többségük a főpolgármester elmozdítására szavazott.