Az ENSZ főtitkára úgy döntött, hogy Sigrid Kaag holland diplomatát jelöli a világszervezet és a Nobel-békedíjjal néhány napja kitüntetett Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös szíriai missziójának élére.

MTI - Ban Ki Mun főtitkár ezt levélben tudatta a Biztonsági Tanáccsal (BT), amely diplomaták szerint szerdán fogadhatja el a jelölést.

A testület pénteken hagyta jóvá Ban Ki Mun javaslatát, hogy hozzanak létre száz fős közös missziót a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére egy "különleges koordinátor" vezetésével. Ha a BT elfogadja, Sigrid Kaag személyében egy női diplomata hangolja majd össze a két szervezet szíriai munkáját.

A misszió székhelye a szíriai fővárosban lesz, és feladatát 2014. június 30-ig kell teljesítenie.

A Biztonsági Tanács szeptember végén, egy több száz halálos áldozattal járó Damaszkusz melletti gáztámadás nyomán fogadott el határozatot a polgárháború sújtotta közel-keleti ország vegyifegyver-arzenáljának megsemmisítéséről.

Az 52 éves Kaag 2010 óta, az ENSZ-főtitkár egyik helyetteseként vezeti az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programját (UNDP). A holland külügyi tárcától 1994-ben az ENSZ kötelékébe került, arabul is tudó diplomata korábban a világszervezet Gyermekalapjának (UNICEF) közel-keleti regionális igazgatója volt, valamint az ENSZ közel-keleti segélyező hivatalában (UNWRA) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetben (IOM) töltött be különböző posztokat.