MTI - Az élelmiszerbiztonság javítását szorgalmazta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, strasbourgi őszi ülésszakának csütörtök esti ülésén elfogadott állásfoglalásában.

A dokumentum szerint az élelmiszerek fokozott ellenőrzése mellett arra is szükség van, hogy szigorítsák a tájékoztatási kötelezettséget az élelmiszerek csomagolásán, valamint támogassák azokat a kutatásokat, amelyek az újszerű élelmiszerbiztonsági kockázatok feltárását célozzák.

Az elfogadott ajánlás szerint a tagállamoknak növelniük kellene a mezőgazdasági fejlesztési támogatásokat, valamint olyan eljárásmódokat kellene elterjeszteniük, amelyek mellett csökken az élelmiszerhulladék aránya.

Többet kellene befektetni az éghajlatváltozás és a vegyi szennyezés következményeinek elhárítását célzó technológiák alkalmazásába - tették hozzá.

A témáról folytatott vitában Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy a legnagyobb élelmiszerbiztonsági veszélyt - mint azt számos botrány is mutatja - a globális élelmiszer-kereskedelem és a határok nélküli európai élelmiszerpiac jelenti.

A képviselő bírálta az Európai Bizottságot, mondván, a brüsszeli testületnek az a javaslata, amely mindössze néhány multinacionális agrobiológiai vállalkozás vetőmagjának alkalmazását tenné lehetővé, lehetetlen helyzetet teremt azon vetőmagfajták számára, amelyek jól illeszkednek a sajátos helyi körülményekhez, jobban bírják az aszályt, nem annyira érzékenyek a kártevőkre, és jól felhasználhatóak lennének akkor, amikor a környezeti változásokhoz való gyors alkalmazkodásra van szükség.