Tüntetést tartottak szombaton Bakuban a három nappal előtte megtartott elnökválasztás eredményének megsemmisítéséért.

MTI - Az azeri ellenzék felhívására létrejött megmozduláson a szervezők szerint mintegy 8-10 ezren, a rendőrség becslése szerint másfél ezren vettek részt. A Reuters brit hírügynökség szemtanúk beszámolói alapján azt írta, hogy rendőrök tüntetőket ütlegeltek, miután dulakodás tört ki a tüntetést követően. Tíz embert őrizetbe vettek.

Nemzetközi megfigyelők egybehangzó véleménye szerint súlyos hiányosságok jellemezték az azerbajdzsáni elnökválasztást, és nem teljesültek teljesen az ország által vállalt, a hiteles és demokratikus választások megtartására vonatkozó kötelezettségek. Ezen a véleményen van az azeri ellenzék is.

"Aliyev és az ő Új Azerbajdzsán Pártja felelni fognak tetteikért és azért, hogy lábbal taposták az azeri nép jogait" - jelentette ki közös jelöltjük, Jamil Hasanli a tüntetésen. A hivatalos adatok szerint Ilham Aliyevet a szavazatok 85 százalékával választották újra.

A politikus családja négy évtizede irányítja Azerbajdzsánt, ő maga harmadik ciklusát kezdheti meg a Kaszpi-tenger mellett fekvő ország élén, miután 2009-ben egy népszavazás segítségével eltörölte az elnöki tisztség két mandátumra való korlátozását.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői külön kiemelték, hogy a jelöltek számára nem voltak egyenlőek a feltételek az elnökválasztási kampány során, amelynek hitelességét aláásta a szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságának korlátozása.

Az EBESZ megfigyelői arról is beszámoltak, hogy a voksolást beárnyékolták a jelöltek és a szavazók megfélemlítéséről szóló értesülések. Az azeri hatóságok ezzel szemben azt nyilvánították ki, hogy a választás szabályosan zajlott le.

Hasanli, aki az azeri választási bizottság adatai szerint a szavazatok öt százalékát kapta, közvetlenül a választás után bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a választás eredményét.