Jens Stoltenberg baloldali norvég kormányfő hétfőn a várakozásoknak megfelelően benyújtotta kormánya lemondását, miután a szeptemberi választásokon a jobboldali pártok győzedelmeskedtek.

MTI - Norvégiában szeptember 9-én tartottak parlamenti választást. Bár a szavazatok 30 százalékával a nyolc évig kormányzó, Stoltenberg vezette Norvég Munkáspárt (DnA) maradt a legerősebb parlamenti párt, koalíciós partnereivel sincs meg a többsége, így a konzervatív Höyre párt vezetője, Erna Solberg lesz az új miniszterelnök.

Stoltenberg a választás éjjelén beismerte vereségét, és bejelentette, hogy a költségvetés október 14-i beterjesztése után távozik posztjáról. Kisebbségi kormány alakul Norvégiában: szeptember végén vált ismertté, hogy a kereszténydemokraták és a liberális Venstre párt kivonult a koalíciós tárgyalásokról.

A két kimaradó párt nélkül a jobboldalnak nincs meg a többsége a parlamentben. Solberg ennek nyomán bejelentette, hogy kisebbségi kormányt alakít a bevándorlásellenes populista Haladó Párt részvételével. A kisebbségi kormányt mindazonáltal a parlamentben kívülről támogatják majd a kereszténydemokraták és a konzervatívok is.

Solberg úgy fogalmazott, nem a négy párt együttműködésének végéről van szó, hanem egy újabb együttműködés kezdetéről. Az új kormány az első kommentárok szerint várhatóan szigorítja a bevándorlási politikát, csökkenti az öröklési adót, növeli a gazdasági szigort és kiterjeszti a nem állami egészségügyi ellátást. A Solberg-kabinet a tervek szerint szerdán lép hivatalba.