Az esetleges kémkedések megakadályozására a kormányzati elektronikus levelezés biztonságosabbá tételére utasított Dilma Rousseff brazil államfő, akinek email-üzeneteit és telefonhívásait is megfigyelés alatt tartotta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

MTI - Ez az első intézkedés, amelyet azért hozunk, hogy erősítsük a hivatalos üzenetek sérthetetlenségét - írta Twitter-üzenetében helyi idő szerint vasárnap este a brazil elnök asszony.

"Nagyobb biztonságra van szükség az esetleges kémkedések kivédésére" - tette hozzá. Rousseff a Serpro hazai adatfeldolgozási központot bízta meg azzal a feladattal, hogy tegye biztonságosabbá a szövetségi kormány levelezési rendszerét.

Rousseff többször is élesen bírálta Washingtont az NSA Brazíliát érintő tevékenysége miatt.

Az O Globo című brazil napilap az amerikai titkos adatgyűjtést felfedő Edward Snowdenre, az NSA volt szerződéses alkalmazottjára hivatkozva júliusban számolt be arról, hogy az amerikai földrészen az Egyesült Államok után Brazíliában a legkiterjedtebb a megfigyelés. Az üggyel kapcsolatban bekérették a brazil külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, Rousseff pedig - miután nem kapott kielégítő magyarázatot Barack Obama amerikai elnöktől - lemondta október 23-ra tervezett washingtoni látogatását.

A Globo brazil tévé múlt hétfőn jelentette - szintén a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva -, hogy az NSA-nak megfelelő kanadai hivatal, a CSEC kémkedett a brazil bánya- és energiaügyi minisztérium ellen. Brazília még aznap felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy fejezzék be a dél-amerikai ország elleni kémkedést, amelynek az elnök szerint mindenekelőtt "gazdasági okai" vannak.