MTI - Tarthatatlannak nevezte John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke kedden Barack Obama elnök álláspontját, miszerint nem hajlandó tárgyalni a deficitcsökkentésről, cserébe az átmeneti költségvetés jóváhagyásért és az adósságplafon emeléséért.

Boehner csalódottságának adott hangot az Obama sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban, és megismételte korábbi állítását, miszerint az elnök "feltétel nélküli megadást" követel a republikánusoktól.

Az elnök a tárgyalások fejében azt követelte az ellenzéki párttól, hogy előbb hagyjon fel a "zsarolással" és szavazza meg az átmeneti költségvetést - amelynek hiánya részlegesen leállította a szövetségi kormány működését - és az adósságlimit módosítását.  

A képviselőházi elnök hangsúlyozta: tárgyalni kell az államháztartási hiány hosszú távú csökkentéséről.

"A lényeg, hogy tárgyalások lesznek. Nem emelhetjük meg az adósságplafont anélkül, hogy ne tennénk valamit a túlköltekezés ellen" - mondta.

A republikánus politikus több példát hozott fel arra a múltból, hogy az adósságplafon megemelését politikai egyezkedés előzte meg. 

A republikánusok azt javasolják, hogy a törvényhozás két háza hozzon létre egy bizottságot, amely kidolgozna egy átfogó megállapodást az adósságplafonról, a költségvetésről és a szociális programok megreformálásáról.

Ezt Obama elutasította.

Boehner viszont, a támogatottság hiányára hivatkozva, nem hajlandó a képviselőházzal megszavaztatni az ideiglenes költségvetésnek a politikai feltételeket nem tartalmazó tervezetét, amelyet a szenátus már megszavazott, és amely újból zavartalanná tenné a megfelelő finanszírozás híján részlegesen lebénult szövetségi kormány működését.

A CNN szerint ehhez meglenne a szükséges technikai többség, de akkor a házelnöknek a demokrata kisebbségre és a velük együtt szavazni hajlandó republikánusokra kellene támaszkodnia.

A leállás már nyolcadik napja tart, és a jövő héten a válság még súlyosabbá válhat, ha a kongresszus - mesterséges csődöt idézve elő - nem szavazza meg az államadósság 16,7 ezer milliárd dolláros limitjének megemelését.