Megelégedett az orosz borscs levessel egy medve a szibériai Uszty-Ilimszk környéki hétvégi házas övezetben, így a nyaraló tulajdonosai megúszták a vadállat látogatását.

MTI - A házaspárra a szomszéd által riasztott rendőrök a fürdőszobában találtak rá, míg a medve jóízűen fogyasztotta a frissen főtt céklalevest. Elegendő volt egy levegőbe eresztett lövés, és az állat visszafutott az erdőbe, senki sem sérült meg, csak a házban keletkezett kár, minthogy a medve oda tört be a leves szagát megérezve.

Az Irkutszki területen élő orosz házaspár szerencsésnek mondhatja magát, mert amúgy is a fürdőszobában akartak pihenni, mivel a nyaraló többi helyiségét épp felújítják. Arra ébredtek, hogy valaki, vagy valami nagy zajjal betört a házba, és el tudtak bújni a hívatlan látogató elől.

Szerencsésen végződött egy másik medvekaland is Kamcsatkán. Az orosz Távol-Keleten lévő félszigeten, Petropavlovszk-Kamcsatszk városában egy házaspár férfitagja mentette meg feleségét egy medvétől. A Csendes-óceánnál található város kedvelt partszakaszára mentek sétálni, hogy csipkebogyót gyűjtsenek. A bogyószedéssel elfoglalt 25 éves Anasztaszija Grankinára azonban medve támadt. Az állat a bal füle tájékán kapta el a fiatalasszonyt, de annak sikerült kirángatnia magát az állat fogai közül, majd a férje sietett a segítségére és elkergette a medvét. Szerencséjükre az állat nem volt túl nagy, másképpen az asszony nem úszta volna meg kisebb sérülésekkel, és a férje sem tudta volna elijeszteni az állatot - számolt be az esetről a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap. 

Az újság szerint Kamcsatkán nagyon gyakori, hogy a medvék emberre támadnak. Az idén már öt embert öltek meg ezek a vadállatok. Szoboljevo, Uszty-Hajrjuzovo és Esszo települések lakói nem is merészkednek ki éjszaka a szabadba, ahol szabályszerűen a medvék az urak.

A kamcsatkai barnamedvék nemrég kezdték meg vándorlásukat a lazacban gazdag folyóktól az erdőkbe, téli pihenőhelyükre. Útjukban lakott településekre is bejutnak. A szakemberek 20 ezerre teszik a barnamedvék kamcsatkai populációját. Ez a medvefajta az egyik legnagyobb, a felnőtt hím súlya a 700 kilogrammot is elérhet.