A Costa Concordia tengerjáró roncsában megtalálták a tavaly januári katasztrófa egyik eltűnt áldozatának tetemét - közölte kedden az olasz polgári védelem, miközben tovább folytatódott az óceánjáró balesetének bírósági tárgyalása.

MTI - Az olasz tűzoltóság búvárai a hajó még víz alatt levő részén találták meg a holttestet, melyet még nem hoztak felszínre.

A jól felismerhető egyenruha miatt a tetemet Russell Rebellóval azonosították, a Costa Concordia indiai pincérével, akinek a hajó ezen a részén volt a kabinja.

A huszonegy hónapja a vízben levő tetem minden kétséget kizáró azonosításához DNS-vizsgálat is szükséges lesz. Továbbra is keresik egy szicíliai utas, Maria Grazia Trecarichi holttestét. A két eltűnt áldozat felkutatása a Costa Concordia szeptember 17-i függőleges helyzetbe emelése után kezdődött el.

A toscanai Grosseto bíróságán kedden folytatódott perben Simone Canossát, az óceánjáró térképészét hallgatták meg tanúként. Canossa megerősítette a hajó más tisztjeinek korábbi kijelentéseit, miszerint Francesco Schettino kapitány parancsára új útvonalat rajzolt. Így a Costa Concordia a kijelölt öt mérföld helyett fél mérföldes távolságban haladt el Giglio szigetének partjaitól. A térképész hozzátette, Schettino egy ismerősének akart a kedvében járni azzal, hogy az óriási hajóval “bókol” a szigetnek. Hangsúlyozta, hogy Schettino az ütközés utáni első órát telefonálással töltötte, a Costa Crociere hajótársasággal egyeztetett, és a kapitány csak tisztjei többszörös kérésére adta ki az evakuálási parancsot. Canossa elmondta, hogy Schettino kezdetben segített az utasoknak a menekülésben, később azonban kapitányi egyenruháját civil ruhára cserélte le. Ebben hagyta el a hajót, miközben a süllyedő Costa Concordián még utasok voltak.