Visszavonták azt a törvényjavaslatot, amely legalizálta volna az abortuszt a nemi erőszakot elszenvedett nőknek Ecuadorban. Paola Pabón, a kormánypárti frakció (Alianza País) képviselőnője pénteken elvetette az erre vonatkozó indítványát, melyet az előző nap terjesztett be. A visszalépés oka Rafael Correa elnök tiltakozása volt. Az államfő egy csütörtök esti televíziós interjúban a lemondását is kilátásba helyezte, ha a javaslatot elfogadják – írta a La Hora ecuadori lap.

A büntető törvénykönyv módosításáról tanácskoznak jelenleg az ecuadori országgyűlésben. Paola Pabón csütörtökön javasolta a jogszabály módosítását, melynek értelmében a megerőszakolt nők abortusza nem minősülne bűncselekménynek. A kormánypárti frakció több másik tagja és az ellenzék is támogatta a javaslatot. Correa viszont felháborodott ezen a lépésen. Az Oromar televízióban tett csütörtök esti interjúban árulásnak nevezte, ami a frakción belül történt. Elmondta, hogy soha nem fog hozzájárulni, hogy az abortusz törvényes legyen. Kijelentette, hogy benyújtja a lemondását, ha a párton belül továbbra is kitartanak a javaslat mellett. Ezt követően a parlament pénteki ülésén Pabón visszavonta az indítványt, hogy ne legyen szakadás a frakcióban.

A javaslat visszavonása élénk tiltakozást váltott ki a nők jogaiért és védelméért küzdő szervezetek körében, melyek hosszú ideje igyekeztek elérni, hogy az abortusz ne legyen bűncselekmény. Arra figyelmeztettek, hogy az érintettek így továbbra is titokban, illegálisan fognak majd abortuszt végeztetni. Ezek a beavatkozások jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek a nők egészségére. Az El País cikkében közzétett adatok szerint Ecuadorban évente 125 000 abortuszt végeznek. A jelenlegi szabályozás alapján az abortusz illegális. A nemi erőszak következményeként létrejött terhességet csak abban az esetben lehet megszakítani, ha szellemi fogyatékos nő az áldozat.