A lakosság egyre nagyobb aránya vélekedik úgy, hogy személyesen is érinti a gazdasági válság - derült ki a German Marshall Fund felméréséből. A szlovákiai válaszadók 88 százaléka nyilatkozta ezt.

A tavalyi évhez képest ez öt százalékkal magasabb adat, 2010-hez viszonyítva pedig húsz százalékos a növekedés. Az uniós átlag 65 százalék, ráadásul az összes tagállam közül csak Románia (89 százalék) és Portugália (90 százalék) mutatott rosszabb eredményeket Szlovákiánál.

Oľga Gyárfášová szociológus szerint sokaknak az az érzése, hogy a gazdasági és szociális rendszer nem igazságos, miközben az előnyök csak egy szűk réteget érintenek. A szlovákiai válaszadók 88 százaléka úgy is gondolja, hogy az ország gazdasági rendszere rossz, csak Olaszország és Spanyolország szerepelt hasonlóan rosszul.

A megkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy az államnak vissza kellene fognia a kiadásait, ez hat százalékkal kevesebb, mint tavaly, a legtöbben a védelmi tárcán spórolnának. A németországi alap tizenegy uniós tagállamot és az Egyesül Államok hangulatát mérte, ezer-ezer fős mintán. Magyarország nem szerepel a vizsgált államok között, ahogy Szlovákia többi szomszédja sem.