Ismét elmaradt a látogatórekord a müncheni Oktoberfesten, a vasárnap véget ért népünnepélyen 6,4 millióan szórakoztak és összesen 6,7 millió liter sört ittak meg.

MTI - A látogatók száma ötszázezerrel  maradt el a 2011-ben feljegyzett rekordtól, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest, de a bevétel nőtt, mert a sör minden korábbinál drága volt, korsónként - vagyis literenként - 9,40 és 9,85 euró (2788-2921 forint) közötti összeget kellett fizetni érte a Terézia-réten felállított sátrakban.

A vendégek fejenként átlagosan 1,04 liter sört ittak meg, ami jó aránynak számít. Az ennivaló is jól fogyott, a vendégek a több tízezer sültkolbász és grillcsirke mellett megettek 114 ökröt és 54 borjút is.

A szervezők mérlege szerint a 180. Oktoberfest a sokéves átlaghoz képest nyugodt volt. A bajor vöröskereszt ügyeletesei például 7551 fesztiválvendéget láttak el, ami 20 százalékos csökkenés a 2011-es csúcsévhez képest. A leggyakrabban alkoholmérgezést vagy vágott sebet kellett ellátni, mindkét esettípusból több mint 600-at regisztráltak.

A nagyjából 35 hektáros területen két hét alatt személyes tárgyak ezreit hagyták el a sörözők, 4200-at le is adtak a megtalálók a rendezőknek. A talált tárgyak osztályán kötött ki például két karikagyűrű, egy trombita, egy gitár, egy gördeszka, egy hallókészülék és egy teljes műfogsor. A söröskorsót viszont sokan el akarták vinni, pedig nem fizettek érte, a rendezők összesen 81 ezer korsót koboztak el a vendégektől a kijáratoknál.

A rendőrségnek 2031 alkalommal kellett intézkednie, pontosan annyiszor, mint tavaly. 1552 esetben tettek feljelentést, ami ugyan emelkedés a 2012-es 1470-hez képest, de a súlyos testi sértések száma csökkent - 119-ről 99-re - , és kevesebb verekedtek a súlyos, egyliteres üvegkorsóval a kezükben. Összesen 58 ilyen esetet regisztráltak a tavalyi 66 után.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, így az idei volt a 180. a sorban.

A müncheni Oktoberfest - Oktoberfest München - 1995 óta bejegyzett márkanév. A logója két teli korsó, az egymással érintkező korsókra kiülő párán pedig szem és száj, az ábra így egy mosolygós arcot mutat. A müncheni önkormányzat adatai szerint világszerte mintegy kétezer sörfesztivált neveznek Oktoberfestnek.