Száztízre emelkedett szerdára a Fülöp-szigeteki földrengés megtalált halálos áldozatainak száma, és csak három túlélőt találtak az egy nappal ezelőtti természeti csapásban összeomlott épületek romjai alatt.

A legtöbb áldozatot Bohol tartományban szedte a földrengés, a mentésben részt vevők száz holttestet találtak a romok alatt. Cebu tartományban kilencen haltak meg, és egy ember vesztette életét Siquijor-szigeten. Cebuban néhány órával a földrengés után három embert mentettek ki élve a romok alól.

Több túlélőt nem találtak, és kevés a remény, hogy vannak még életben maradtak az összedőlt épületek alatt. A 7,2-es fokozatú földmozgás helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor történt.

A rengés fészke a Bohol szigetén, Mindanaótól északra fekvő Carmen város térségében, mintegy 56 kilométeres mélységben volt, de az egész térségben érezték. A földrengésben épületek és hidak sokasága dőlt össze. Leginkább a spanyol gyarmati időkben épült, történelmi jelentőségű épületek és templomok sínylették meg a természeti csapást. Loboc városában egy 17 századbeli templom félig romba dőlt.

Az ország legrégibb főtemplomának, a Cebuban található bazilikának pedig a harangtornya omlott le. Ennél is több áldozata lehetett volna a természeti katasztrófának, azonban az íd al-adha muzulmán ünnep miatt munkaszüneti nap volt, és az iskolákban sem volt tanítás. Nincs kizárva azonban, hogy a romok eltakarításakor további holttestekre akadnak.

Az egyik legaktívabb geológiai térség, a csendes-óceáni "Tűzgyűrű" mentén fekvő délkelet-ázsiai szigetországban gyakoriak a földrengések.