Általánosan elterjedt a kínzás és az embertelen bánásmód azokban a líbiai fogházakban, amelyeket a 2011-es forradalom alatt verbuválódott milíciák üzemeltetnek - írta egy kedden közzétett közös jelentésében az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) és a világszervezet emberi jogi főbiztossága.

MTI - A jelentés szerint az elmúlt két évben legalább 27 ember halt bele a kínzásba líbiai fogdákban. Közülük tizenegyen idén, hivatalosan a kormányzathoz tartozó, de valójában fegyveres brigádok által működtetett börtönökben vesztették életüket.

Az UNSMIL által a helyszínen gyűjtött bizonyítékokon alapuló dokumentum szerint az őrizetbe vett személyeket fogva tartásuk első napjaiban általában kínzásnak vetik alá a milíciák, hogy beismerő vallomást vagy más információkat kényszerítsenek ki belőlük. Az országban legalább 8000 embert tartanak fogva a két évvel ezelőtti forradalommal kapcsolatban, akiknek döntő többsége az ENSZ szerint nem számíthat tisztességes eljárásra, nincs védőügyvédjük, és családtagjaikkal sem léphetnek kapcsolatba.

Az észak-afrikai országban a mai napig számos fegyveres csoport garázdálkodik, amelyek a Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának megdöntésére irányuló felkelés alatt verbuválódtak. A tripoli kormány két évvel a Kadhafi-rendszer bukása után sem volt képes uralma alá vonni az ország egészét, ezért a közbiztonság fenntartása terén erősen rá van utalva a milíciákra, amelyek azonban gyakran saját hatalmuk megerősítésére és a kormány aláásására használják fel a hatalmi vákuumot.

A jelentés szerint megoldást jelentene a helyzetre, ha a milíciák átadnák a fogva tartottakat a kormány által irányított börtönöknek, ahol számottevően jobb körülmények uralkodnak.

Ugyanakkor megfigyelők szerint a fegyveres csoportok eszközként használják a rabokat a kormány elleni politikai játszmában, ezért nem hajlandóak átadni egyes "értékes" foglyaikat. Ilyen például a néhai diktátor fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi, akit egy milícia nem hajlandó kiadni az őt háborús bűnökkel vádló tripoli hatóságoknak.

http://unsmil.unmissions.org/Default.aspx?tabid=3543&ctl=Details&mid=6187&ItemID=1736402&language=en-US