A jelöltek számára nem voltak egyenlők a feltételek a kampány során, amelynek hitelességét aláásta a szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságának korlátozása is.

MTI - Az Európai Unió felszólította csütörtök este Azerbajdzsánt, hogy pótolja azokat a hiányosságokat, amelyek a nemzetközi megfigyelők szerint jellemezték az elnökválasztást.

Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője, és Stefan Füle, az unió bővítési ügyeiben illetékes biztosa az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelentése alapján adta ki közös közleményét.

Az összes nemzetközi megfigyelő közös véleménye szerint súlyos hiányosságok jellemezték az azerbajdzsáni elnökválasztást, s nem teljesültek teljesen az ország által vállalt, a hiteles és demokratikus választások megtartására vonatkozó kötelezettségek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői külön kiemelték, hogy a jelöltek számára nem voltak egyenlők a feltételek a kampány során, amelynek hitelességét aláásta a szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságának korlátozása is. A voksolást pedig beárnyékolták a jelöltek és a szavazók megfélemlítéséről szóló értesülések. Hangoztatták, hogy a választási folyamat minden szakaszában tapasztaltak jelentős problémákat. Ezek közül a választási listákkal való "manipulálásra" hívták fel a figyelmet. Rossznak vagy nagyon rossznak találták a szavazatszámlás menetét is a megfigyelt szavazóhelységek 58 százalékában.

Az elnökválasztáson harmadjára induló Ilham Aliyev államfő fölényesen nyert.