A legsúlyosabb büntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában csütörtökön Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a halálbüntetés elleni fellépés európai és világnapján.

MTI - A nyilatkozatban a két politikus megerősíti, hogy ellenzik a halálbüntetés alkalmazását, s ahol csak lehet, minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy ez a büntetés szükségtelen, embertelen, kegyetlen és nem segíti elő a bűnmegelőzést.

A norvég és a brit politikus szerint bíztatóan növekszik a lendület a halálbüntetés globális betiltása érdekében, úgy vélik ugyanakkor, hogy továbbra is fel kell lépni a halálbüntetés ellen, ezt bizonyítja azt is, hogy egyes országok újra alkalmazni kezdték a legsúlyosabb büntetést, helyenként több évtizedes moratóriumot szakítva meg.

"A társadalom egyes rétegeiből érkező hangok, amelyek földrészünkön is a halálbüntetés mellett foglalnak állást, azt mutatják, hogy továbbra is hangsúlyozni kell, miért ellentétes a halálbüntetés az élethez és az emberi méltósághoz való joggal" - áll a nyilatkozatban.

A norvég Jagland és a brit Ashton emlékeztetett, hogy mind az Emberi Jogok Európai Egyezménye, mind az Európai Unióra kötelező érvénnyel bíró Alapjogi Charta a halálbüntetés eltörlésére szólít fel, ezért minden európai országot arra kérnek, hogy ahol még nem törölték a helyi jogból a halálbüntetés alkalmazásának lehetőségét, ott ezt tegyék meg.

Külön kiemelték a nyilatkozatban Fehéroroszországot, mint az egyetlen olyan országot Európában, ahol továbbra is hajtanak végre kivégzéseket, és felszólították Minszket, hogy az eltörlés első lépéseként mihamarabb rendeljen el moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására.

Az Európa Tanács 42 tagállamának külügyminiszterei - köztük Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója - ugyancsak közös nyilatkozatban szálltak síkra a halálbüntetés európai és nemzetközi szintű eltörlése érdekében. Az emberi jogok védelmét alapvető célkitűzései között megjelenítő Európa Tanács tagállamai következetesen és ismételten elítélik a halálbüntetés gyakorlatát, és felhívják a figyelmet a kérdésben folytatott eszmecsere szükségességére, valamint igyekeznek nyomást gyakorolni a gyakorlatot jelenleg is alkalmazó országokra - mutattak rá a külügyminiszterek, akik nyilatkozatának az a célja, hogy a közélet szereplői mellett a társadalom szélesebb rétegei is megismerjék a halálbüntetés eltörlése mellett szóló érveket.