Az Oxford Internet Institute érdekes projektjében egy olyan világ- térkép készült, amelyik – az Alexa forgalmi adataira támaszkod- va – országokra bontva mutatja, melyik a legnépszerűbb (leg- gyakrabban felkeresett) weboldal.

Ami egyértelmű: keresők és közösségi oldalak uralják a net vilá- gát bármerre is nézünk. Természetesen egyértelmű a Google és a Facebook uralma, azonban néhány ország (Kína, Oroszország és a szomszédjaik) még nem hódoltak be.

A Google a leglátogatottabb oldal Észak-Amerikában, Európában (így nálunk is), Dél-Ázsiában és Ausztráliában, míg a Facebook Amerika spanyolajkú részein, a Közel-keleten és Észak-Afrikában donimál.

Persze a két internetes óriáson kívül más cégek is keményen építkeznek (gyakran a nemzeti kormá- nyok nyílt vagy hallgatólagos támogatásával), így például a Baidu a leggyakrabban használt kereső Kínában és Dél-Koreában is, bár ez utóbbival kapcsolatban a kételyüket fejezték ki az oxfordi kutatók.

Oroszországban a Yandex a leggyakrabban felkeresett weboldal, ez adja az ország kereséseinek mintegy háromötödét. A VK (VKontakte) nevű közösségi hálózat különösen népszerű az orosz nyelvet beszélők körében, ez Belorusszia vezető oldala, míg a Mail.ru e-mail szolgáltatás Kazahsztánban szerzett aranyérmet.

Persze a Google elérése (és ezzel együtt a befolyása) még annál is nagyobb, mint amit ez a térkép mutat. A kutatók ugyanis megjegyezték, hogy az 50 ország közül, ahol a Facebook került az első helyre, 36-ban a Google a második leglátogatottabb oldal, míg a maradék 14-ben a YouTube került a második helyre, ez az oldal viszont 2006 óta már a Google tulajdona.

hvg.hu