Hazaengedték a kórházból vasárnap a héten agyműtéten átesett Cristina Fernández de Kirchner argentin elnököt, de a politikus egyelőre még nem folytathatja a munkát.

MTI - Cristina Fernández fejéből kedden egy vérömlenyt távolítottak el egy Buenos Aires-i klinikán, azóta a kórház intenzív osztályán lábadozott. Az államfőnél a múlt héten diagnosztizáltak a vérömlenyt, amely egy néhány héttel korábbi fejsérülés következményeként alakult ki.

Az államfő szóvivője közölte, hogy Cristina Fernández továbbra is lábadozik, jól van, már jár és könyveket is lapozgatott.

Ugyanakkor az elnök orvosai 30 napos "szigorú pihenést" írtak elő, és a repülést is megtiltották neki.

A dél-amerikai országot 2007 óta irányító baloldali Fernández a műtét előtt ideiglenesen Amado Boudou alelnökre bízta az államfői teendők ellátását.

A hosszú felépülés politikailag kényes időszakban tartja majd távol a munkától a műtétje előtti napokig élénken kampányoló Cristina Fernándezt, mivel Argentínában október 27-én félidős kongresszusi választásokat tartanak, amelyeken a kormánykoalíció számára a parlamenti többség megtartása a tét.

Emellett a két számjegyű infláció miatti közelégedetlenség, valamint az is fejtörést okoz a kormánynak, hogy Argentína nemrég harmadfokon is pert vesztett amerikai fedezeti alapok ellen, amelyek a 2001-es államcsőd után megszerzett államkötvények visszavásárlását követelik az országtól. Ha jogerőre emelkedik az ítélet, az újabb államcsőddel fenyegetne elemzők szerint.