MTI - Rekordmennyiségű csapadékot, áradást, forgalmi dugókat és haláleseteket hozott a Fitow tájfun a hét elején Sanghajban.

A város meteorológiai megfigyelőállomásának adatai szerint a kelet-kínai metropolisra egy nap alatt több mint 180 milliméternyi eső zúdult, ami a legmagasabb érték az elmúlt 52 évben.

Hétfőn és kedden a város hat kerületében a 200 millimétert is meghaladta a csapadék mennyisége.

Az eső több mint félezer háztartásban okozott jelentős károkat, több mint száz utat pedig teljes egészében járhatatlanná tett.

A lakosoknak több mint hatezer tűzoltó és több száz pótlólagosan üzembe helyezett jármű segített.

A csatornarendszer a város egyes kerületeiben teljesen felmondta a szolgálatot, félméteres vagy azt is meghaladó "városi folyóvá" változtatva az utcákat.

A helyi televízió felvételei a város parkjaiban található tavak áradásáról is beszámoltak, és a hattyúk nem egy esetben a hagyományosan forgalmas utcákra sodródtak.

A város modern metróhálózata kisebb kihagyásokkal úszta meg a helyzetet, a déli vasútállomáson bekövetkezett áramszünet ugyanakkor számos járat késését okozta.

Az eső a buszhálózatot is megbénította.

Az egyik busz például egy csatornában ragadt, és az emelkedő vízszint az utasokat veszélyeztette, akiket végül a hatóságok menekítettek ki.

Az özönvízszerű eső több mint harminc repülőjárat törlését és száz járat késését okozta, több mint féltucat nemzetközi járat sem tudott elindulni.

A városban legalább két, az esőzés okozta halálesetet is jelentettek: egy középkorú párt elektromos áramütés ért beázott otthonában.

Sanghajon túl több más keleti parti várost is elárasztott az eső, így Jüjaót, Hangcsout vagy Ningpót és a délebbre fekvő Vencsout, ahonnan legalább tíz halálesetet és öt ember eltűnését jelentették a hatóságok szerda délután.

A tájfun gyengülőben van, elvonulása a hét második felében várható.