A vonatkozó magyar törvények nincsenek összhangban a fogyatékkal élők szavazati jogának biztosításáról szóló nemzetközi megállapodással - adta hírül szerdán a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egy ENSZ-bizottság állásfoglalására hivatkozva.

MTI - A világszervezetnek a fogyatékkal élő emberek jogaival foglalkozó bizottsága elfogadott határozatában úgy véli, hogy a 2012-es alkotmánymódosítás ellenére Magyarország erre vonatkozó törvényes rendelkezései nincsenek összhangban azzal a nemzetközi jegyzőkönyvvel, amelyet Magyarország 2007-ben ratifikált, és amelynek 29. cikkelye kimondja, hogy minden fogyatékos számára a teljesen cselekvőképes állampolgárokkal azonosan - feltétel nélkül - biztosítani kell a szavazati jogot.

Az emberi jogi szervezet honlapján megjelent közlemény szerint a bizottság azért foglalkozott a kérdéssel, mert a 2010-es magyar parlamenti választáson hat, szellemi fogyatékossággal élő, gyámság alatt lévő személyt megfosztottak szavazati jogától. Akkor ugyanis - mint a Human Rights Watch írta - a hatályos törvények szerint a fogyatékosság okán gyámság alatt élő személyek még automatikusan ki voltak zárva a szavazásból. A 2012-es alkotmánymódosítás óta ezen az automatikus kizáráson enyhít az, hogy bíró dönti el, hogy fogyatékosság miatt megvonhatják-e a szavazati jogot, vagy sem.

Az ENSZ-bizottság szerint a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell a szavazati jogot a fogyatékkal élők számára.

http://www.hrw.org/news/2013/10/01/hungary-change-discriminatory-voting-laws