Zavargásba végződött vasárnap Moszkva délnyugati külső kerületében egy bevándorlók elleni tüntetés, amelynek kiváltó oka egy 25 éves fiatalember halála volt, az áldozatot egy videofelvétel szerint egy kaukázusi vagy közép-ázsiai kinézetű férfi késelte meg.

MTI - A randalírozók, közöttük nacionalista tüntetők és fanatikus futballszurkolók kirakatokat törtek be, gyújtogattak és barikádokat emeltek. A nyugtalanság estére sem szűnt meg, ezért moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták és készültségbe helyezték.

A Birjuljevo-Zapadnoje nevű kerületben csütörtök éjszaka egy ismeretlen késsel szíven szúrta a barátnője védelmére kelt Jegor Scserbakovot. A gyilkost még nem találták meg, a moszkvai rendőrség az elkövető elfogásában segítséget nyújtó személynek 1 millió rubeles (mintegy 7 millió forint) jutalmat ajánlott fel. Egy videofelvétel szerint kaukázusi vagy közép-ázsiai származású gyilkost keresnek. A razziákon eddig csaknem 90 illegálisan Oroszországban tartózkodó külföldit állítottak elő a rendőrök.

Szombaton késő este mintegy negyven ember vonult az orosz főváros délnyugati külvárosában lévő rendőrségi épülethez és a gyilkos kézre kerítését, valamint azt követelték, hogy a hatóságok zárják be a kerületben lévő zöldségpiacot és -raktárat, ahol a legtöbb bevándorló dolgozik és szigorítsák meg a bevándorlási szabályokat.

A hatóságok szerint a mintegy 600 fősre becsült tömeg vasárnap a gyilkosság helyszínén, a helyi Birjoza nevű áruháznál gyűlt össze tiltakozni. A népgyűlésnek nevezett tüntetésre a szervezők nem kértek engedélyt. A rendőrök ugyan a helyszínen voltak, de fiatalok egy csoportja petárdát robbantott és betört az áruházba, ahol főként kaukázusi és közép-ázsiai kereskedők boltjai találhatóak. A nacionalista jelszavakat skandáló fiatalok törtek-zúztak, később szemetes tartályokat borítottak fel, valamint üvegeket és köveket dobálva, botokkal felszerelve szálltak szembe a rendfenntartókkal. A rendőrség különleges egységét, az OMON-t is bevetették. Többeket lefogtak és elszállítottak a helyszínről. Hét embert előállítottak.

Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Bizottság vette át. Az ENSZ idei adatai szerint Oroszországban 11 millió bevándorló él. A migránsok főként Moszkvában, Szentpéterváron és a többi nagyvárosban többnyire feketén, és sokan méltatlan körülmények között dolgoznak.

Augusztus elején az orosz államfő aláírta az illegális tartózkodás büntetésének szigorítását. Szakértők szerint az orosz államigazgatást átható korrupció miatt a migrációs gondot aligha lehet törvényi szabályozással felszámolni, az orosz lakosságban azonban erősödik az idegenellenesség