A hívők gyalog, buszokkal vagy vasúton érkeztek meg vasárnap kora reggel az el-Mína völgyébe. A zarándokok sátrakban töltik az éjszakát, mielőtt hétfőn, az áldozati ünnep (íd al-adha) előtti napon elindulnának az Arafát-hegyhez.

MTI - Közel kétmillió muzulmán zarándok gyűlt össze a szaúd-arábiai Mekka közelében fekvő Mínában, hogy megkezdje a hagyományos éves zarándoklatot (haddzs) - közölték a szaúdi hatóságok vasárnap.

A hívők gyalog, buszokkal vagy vasúton érkeztek meg vasárnap kora reggel az el-Mína völgyébe, hogy ott imádkozzanak, és vallásos önvizsgálatot tartsanak. A zarándokok sátrakban töltik az éjszakát, mielőtt hétfőn, az áldozati ünnep (íd al-adha) előtti napon elindulnának az Arafát-hegyhez. Végül visszatérnek a völgybe, ahol az "ördög megkövezésének" rítusával folytatják a haddzsot. A zarándoklat része a mekkai Kába-kő körbejárása is. A zarándoklat a jövő héten pénteken fejeződik be.

Az eseményt idén beárnyékolja a MERS-koronavírus jelenléte az Arab-félszigeten. Abdallah al-Rabia szaúdi egészségügy-miniszter szombat este közölte, hogy eddig nem találtak a közel-keleti légúti megbetegedéssel (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) fertőzött beteget a zarándokok között. Ugyanakkor a betegség eddig 60 halálos áldozatot szedett világszerte, és ebből 51 ember vesztette életét Szaúd-Arábiában.

Az arab királyság több mint százezer katonát és rendőrt mozgósított, hogy szavatolják a zarándoklat biztonságát. Emellett Rijád szigorú egészségügyi óvintézkedéseket léptetett életbe a zarándokok - közülük 1,4 millió külföldi állampolgár - védelme érdekében.

A tavalyi évhez képest csökkent a külföldi zarándokok száma, akkor 1,75 millióan érkeztek Szaúd-Arábiába a haddzs alkalmából. A visszaesés oka, hogy a szaúdi hatóságok a más országokból érkezők számának húsz százalékos, míg a szaúdi zarándokok számának felére csökkentését írták elő a MERS-koronavírus jelentette járványveszélyre hivatkozva.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, a lehetőségeihez mérten minden hívőnek legalább egyszer meg kell tennie életében. A haddzsot évente több mint kétmillió ember teljesíti, az utóbbi tíz évben közülük több mint kétezren haltak meg tűz, baleset vagy zavargások következtében a zarándoklat alatt.