Legkevesebb 13 ember vesztette életét szerdán Japánban, az ország középső részére, Honsú szigetére lesújtó Whipa tájfun következtében.

A legsúlyosabb pusztítást a Tokiótól mintegy 120 kilométerre délre található csendes-óceáni Izu Ósima szigeten végezte a tájfunt kísérő heves esőzés és nagy erejű szélvihar. A fővárosi prefektúra irányítása alá tartozó szigeten 280 épületet rombolt le a természeti csapás.

A televíziós tudósítások tanúsága szerint a sziget közigazgatási központjában, Ósimában sárlavina sodort el egész utcákat, a mentőalakulatok a sárlavina által betemetett házakban találtak meg hét holttestet. A hivatalos adatok szerint 37 eltűntet tartanak nyilván, de több helyi forrás is ötvenre teszi a számukat.

Abe Sindzó miniszterelnök rezidenciáján válságstábot állítottak fel a természeti csapás következményeinek kezelésére. A hatóságok hat japán prefektúra több mint 30 ezer lakosát szólították fel, hogy otthonaikból vonuljanak biztonságos menedékbe. A viharos erejű szél több helyen távvezetékeket szakított le, aminek következtében mintegy 40 ezer épület áramellátása szűnt meg.

Az időjárási vészhelyzet miatt iskolák százai maradtak zárva. Az elmúlt évtized legnagyobb japáni tájfunja megbénította Tokió közlekedését és fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. Átmenetileg leállították járatokat a nagy sebességű Sinkanzen vonatok legforgalmasabb, a fővárost az ország nyugati részével összekötő vonalán.

A szigetország repülőterein szerda reggelig mintegy 520 légi járatot töröltek. A Whipa a 26. trópusi ciklon, amely a Csendes-óceánon keletkezett az idei tájfunszezonban. Középpontjában a szél óránként 125 kilométeres sebességgel fúj, míg a legerősebb széllökések sebessége a 230 kilométer/órát is meghaladja.

Japán több körzetében már több mint 800 milliméter csapadék hullott az elmúlt napokban. A Wipha szerdán kelet felől érte el az ország fő szigetét, Honsút, és az előrejelzések szerint északkeleti irányban halad tovább.