A floridai Cape Canaveralból indult utolsó útjára az Endeavour amerikai űrsikló - a világűrt 25-ször megjárt jármű végső kiállítóhelyére, egy Los Angeles-i múzeumba tartott. A hosszú út egy videón itt.
Az Endeavour egy átalakított Boeing 747-es repülőgép hátán tette meg a több szakaszból álló utat tavaly - először Houstonig ment, ahol az amerikai űrexpedíciók repülésirányító központja működik, s onnan érkezett meg a Csendes-óceán partjára, ahol nagyon lassan végigvontatták Los Angeles utcáin a Kaliforniai Tudományos Központba.

A Földet több mint négyezerszer megkerülő Endeavour a legfiatalabb tagja az amerikai űrsiklók családjának - huszonöt év használat után 2011-ben vonták ki a forgalomból.

Az Endeavour az utolsó levegőbe emelkedő űrsikló volt az eddigiek közül. A NASA legidősebb űrrepülőgépét, a Discoveryt tavaly áprilisban szállították át az űreszközökből gazdag kiállítási anyaggal rendelkező washingtoni Smithsonian Intézetbe, az Atlantis űrsikló pedig a Canaveral-foki Kennedy Űrközpont látogatói csarnokában maradt.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour 2011-es útjával beszüntette saját űrrepüléseit. A jövőben e célra alakuló kereskedelmi vállalkozások fogják a világűrbe szállítani az amerikai űrhajósokat.