MTI - Az éjjel meghalt Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke - jelentette csütörtök reggel a belga média az EPP közlése alapján.

A 77 éves korában lokereni családi házában elhunyt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.

Martens 1979 és 1992 között csaknem folyamatosan - 1981-ben nyolc hónapos megszakítással - kormányozta Belgiumot, összesen kilenc különböző összetételű kormány élén.

Miniszterelnöki tevékenységének nagy részére a belgiumi népközösségek - a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok - közötti feszültség kiéleződése nyomta rá a bélyegét.

E feszültség miatt gyakorlatilag képtelenség volt stabil koalíciókat összeállítani, "ahányszor eleredt az eső, annyiszor bukott a kormány" - járta a szólás akkoriban.

Martens vezetése alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb európai "politikai család" szerepére tett szert.

Ennek a jelentősége azzal párhuzamosan növekedett, ahogyan az Európai Parlament egyre komolyabb szerepet kapott az unió intézményrendszerén belül.

Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, idén augusztus végén keringési problémákkal szállították kórházba.

Életpályája során Martens elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai integráció elmélyítésében, a nemzetek közötti együttműködés erősítésében és Európa újraegyesítésében - állapította meg közleményében az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja.

"Wilfried Martens Magyarország és a magyar nép barátjaként rendszeresen tett látogatást hazánkban, és különös figyelemmel kísérte Magyarország sorsát.

Halálával Belgium és Európa meghatározó államférfit, Magyarország igaz barátot vesztett el" - olvasható a közleményben.