Csehországban mintegy 11 500 olyan hajléktalan van, akik segítséget szeretnének kapni a társadalomtól. A hajléktalanok között a nők aránya 20 százalék. A hajléktalanok majdnem egyharmadának van valamilyen munkája - egyebek között ez derült ki abból az országos összeírásból, amelyet a cseh statisztikai hivatal és a hajléktalanokkal foglalkozó humanitárius szervezetek készítettek az idei év első felében.

MTI - A humanitárius szervezetek szerint a hajléktalanok száma folyamatosan emelkedik, s valódi számuk országosan jóval magasabb, mint amennyi az összeírásból kiderül. Az aktivisták ugyanis elsősorban azokat a hajléktalanokat tudták számba venni, akik igénybe vették a hajléktalanok számára fenntartott szálláshelyeket és különféle segélyközpontok. Ezeket a szolgáltatásokat leginkább Morva-Sziléziában és Prágában, a legkevésbé a Karlovarsky és a Liberecky régiókban használják ki az érintettek.

A hajléktalanok száma négy régióban haladja meg az ezret: Morva-Szilézia 2574, Prága 1254, Dél-Morvaország 1156, Északnyugat-Csehország 1010.

A felmérés kimutatta, hogy a hajléktalanok 29 százalékának van valamilyen munkahelye. Mintegy 40 százaléknak azonban nincs semmilyen munkája, míg 14 százalékuk nyugdíjas.

Csehországban országos méretben az idén első ízben írták össze a hajléktalanokat. A statisztikai hivatal közlése szerint az összeírást nyolc év múlva megismétlik, hogy az adatokat össze lehessen hasonlítani. 

Prágában 2004-ben civil szervezetek készítettek egy összeírást, amely szerint akkor 3100 volt a hajléktalanok száma.  A cseh főváros önkormányzata szerint a valóságban jelenleg mintegy 5000-re tehető a hajléktalanok száma a városban.