A Mol-INA-ügy nem politikai konfliktus, hanem két partner üzleti vitája - mondta Orsat Miljenic horvát igazságügy-miniszter a közép-európai igazságügyi miniszterek találkozója utáni sajtótájékoztatót követően pénteken Veszprémben az MTI-nek.

MTI - A horvát miniszter hangsúlyozta: a két partnerre vár a megoldás, ő nem látja konfliktusnak, és nem is kezeli annak a kialakult helyzetet.

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen folyó eljárással kapcsolatban a miniszter annyit mondott, hogy az az igazságügyi szervekre tartozik.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek azt mondta: úgy véli, ezt az ügyet gazdasági ügyként kell kezelni.

A kormány felkérésének megfelelően a tárca megvizsgálja az INA megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokat, így például a társasági szerződést, a befektetési szerződést, az adás-vételt, az ezekben szereplő feltételeket és teljesülésüket - tette hozzá.

Amikor a Mol megvásárolta az INA-t, hárommilliárd eurós beruházást hajtott végre, amelyet a befektetési szerződés tartalmazott, s ebben a horvát fél kötelezettségei is benne vannak. Ezeket azonban a Mol vezetői szerint a horvátok nem teljesítették - magyarázta a miniszter.

Ha ez kiderül a dokumentumok átvizsgálása után, a tárca mérlegeli, hogy milyen fórumokhoz lehet fordulni a befektetési szerződésben foglalt feltételek kikényszerítése, vagy kompenzáció érdekében - mondta Navracsics Tibor.

Kifejtette: örül annak, hogy a horvát miniszter és a miniszterelnök nyilatkozatai arról szólnak, hogy a Mol-INA üzleti ügy, "mert éppen mintha úgy tűnt volna, hogy horvát részről kezdtek volna politikát belekeverni ebbe az egészbe".

Van egy vita az INA tulajdonjogával kapcsolatban; a Mol legnagyobb arányú tulajdonosa a magyar állam, ezért hozta a kormány azt a döntést, hogy felkéri a Mol menedzsmentjét, vizsgálja meg a lehetőségét, hogy az INA-t eladja.

Navracsics Tibor azt mondta: megértik, ha a horvátok "nemzeti kézben akarják látni a stratégiai energetikai cégüket, ehhez hasonló törekvések Magyarországon is vannak, csak akkor ezt üzleti alapon kezeljük, és ne csináljunk politikai ügyet belőle."