Oroszország jegyzékben tiltakozott egy hágai diplomatájával szembeni állítólagos rendőri intézkedés ellen, s az ügy miatt kedden a moszkvai külügyminisztériumba kérették Hollandia nagykövetét.

MTI - Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő közlése szerint Dmitrij Borogyin tanácsosra a múlt hétvégén lakásán rontottak rá terepruhás rendőrök, és azzal az ürüggyel, hogy a szomszédok szerint bántalmazza gyermekeit, a földre teperték, gyermekei előtt bántalmazták, majd bilincsben elhurcolták és egész éjszaka fogva tartották a rendőrségen.

Mindez annak ellenére történt, hogy Borogyin figyelmeztette a holland rendőröket diplomáciai státusára - tette hozzá a szóvivő.

Moszkva a történteket a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény durva megsértésének tartja, és sürgősen magyarázatot követel Hollandiától. Emellett az ügy halaszthatatlan kivizsgálását, bocsánatkérést és anyagi és erkölcsi kártérítést tart szükségesnek az orosz tanácsos számára.

Az orosz államfő is megszólalt az ügyben. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés csúcsértekezletén Bali szigetén tartózkodó Vlagyimir Putyin közölte, elvárják a holland hatóságoktól, hogy megtalálják és megbüntessék azokat, akik felelősök az orosz diplomata megveréséért. Azt is elmondta, hogy Moszkva további lépései a holland fél válaszától függenek.

Az ügyre nem sokkal azután derült fény, hogy a holland kormány a múlt pénteken közölte, választott bírósági eljárást kezdeményezett a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet Oroszországban elfogott hajója ügyében, mégpedig az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján, mivel az Arctic Sunrise holland zászló alatt hajózott.

Az orosz hatóságok kalózkodás címén vádat emeltek a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet 30 aktivistája ellen, akik a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz olajfúró toronynál, szeptember 18-án tiltakozó akciót hajtottak végre a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen. A harminc őrizetbe vett között holland állampolgárok is vannak. Az akció résztvevőit Murmanszkban tartják őrizetben november 24-ig, hajójukat lefoglalták. http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/10/russia_protests_at_raid_on_dip.php