Moszkvai lakásában megverték Hollandia oroszországi nagykövetségének egyik diplomatáját.

MTI - Az orosz főváros belügyi igazgatóságának sajtóosztálya csak annyit közölt, hogy egy külföldi a rendvédelmi szervekhez fordult, de nem adott további információt. A Ria Novosztyi hírügynökség azonban az orosz külügyminisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy "tudnak a holland diplomatával történtekről, és tisztázni igyekeznek a részleteket".

A hírügynökség meg nem nevezett rendvédelmi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a nagykövet asszisztenséről van szó, aki a rendőrségen elmondta, hogy ismeretlenek törtek be a lakásába, bántalmazták és egy szívecskét, valamint egy LGBT (magyarul LMBT: leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) feliratot hagytak maguk után.

A moszkvai holland nagykövetség egyelőre nem kommentálta a történeteket. Tíz napja egy orosz diplomatára rontottak rá hágai lakásában a helyi rendőrség emberei. Arra hivatkozva, hogy a szomszédok szerint bántalmazza gyermekeit, Dmitrij Borogyin tanácsost ütlegelték, majd bilincsben vitték el és egész éjjel fogva tartották a rendőrségen.

A holland külügyminisztérium a múlt szerdán kért elnézést a történtekért Oroszországtól, miután Moszkva előtte jegyzékben tiltakozott az ügy miatt. Frans Timmermans holland külügyminiszter írásos közleményében elismerte, hogy az orosz tanácsos elleni rendőri intézkedés megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt, amelynek értelmében a tanácsost diplomáciai mentesség és védelem illeti meg.

A külföldön dolgozó diplomatáknak az adott országban lévő szolgálati lakása is védelem alatt áll, tehát ahogy a követség vagy konzulátus épületébe, úgy oda sem mehet be senki engedély nélkül.