A szombatra tervezett büszkeségnapi felvonulást idén sem tartják meg, értesített a biztonsági szolgálatok működését koordináló iroda. A döntést egyhangúlag hozták meg, holott korábban, a délután folyamán olyan nem hivatalos információk is kiszivárogtak, miszerint az iroda hat tagja a felvonulás megtartása ellen, hat pedig mellette szavazott.

Az iroda, amelynek vezetője Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes, 16 órakor kezdte meg ülését. A több mint három órás találkozón részt vett az összes biztonsági szolgálat főnöke valamint az ügyészség képviselői is. Vučić korábban hangsúlyozta, a döntést a biztonsági értékelés alapján és a polgárok érdekeit szem előtt tartva hozzák meg.

Ivica Dačić miniszterelnök az RTS-nek elmondta, a döntést mindenekelőtt biztonsági okokból hozták meg, s hozzátette, megtiltják az összes holnapra bejelentett gyűlést. A miniszterelnök kifejtette, az ország politikai rendeltetésével összhangban tiszteletben tartják minden polgár jogait, de ennél fontosabb a biztonságuk, az iroda emiatt döntött úgy, hogy nem tartják meg holnap a Pride-ot.

A belgrádi Pride-ot szeptember 28-ra, szombatra harangozták be. Tegnap a szervezők még bizakodtak, s jelentették, minden készen áll megtartására. A Pride nem szerepel az EU feltételei között, de ha nem tartják meg, az komoly következményeket vonhat maga után, mert ezzel megsértik a gyülekezésre való alapvető jogot – mondta Goran Miletić, a felvonulás egyik szervezője.

Péntek délután Belgrádban már fokozott rendőri jelentlét volt érezhető. A felvonulás biztosítására 6500 rendőrt vetettek volna be, ami a szerb főváros történelmében a legnagyobb rendőri mozgósítás lett volna.

Korábban több, a Pride-ot ellenző jobboldali szervezet és mozgalom, köztük a Dveri és a Naši is, tüntetést jelentett be a felvonulás napjára. Boško Obradović, a Dveri egyik tagja kijelentette, a mozgalom holnap a tiltás ellenére is tüntetni fog a szerb kormány épülete előtt, mert ez egy családellenes politikát folytató kormány – adta hírül a Tanjug.

A Dveri mintegy ezer követője már pénteken is tüntetett a Pride megtartása ellen, ahogy egy körülbelül kétszáz főből álló polgári csoportosulás is.

Az első büszkeségnapi felvonulást 2001-ben tarották meg Belgrádban, akkor több felvonuló is megsérült. Legutóbb 2010-ben volt felvonulás, a fővárosban akkor is nagy fejetlenség alakult ki.