MTI – Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a palesztinok és amerikaiak kérését, hogy az előzőleg megbeszéltnél két és fél héttel hamarabb engedjék szabadon a palesztin foglyok második csoportját – közölte a Háárec című izraeli napilap szerdán.

A Palesztin Hatóság azért kérte, hogy hamarabb szabaduljanak, mert az idén október 13-ára, vasárnapra esik az íd al-adha, a muzulmán áldozati ünnep, és szerették volna, ha a rabok már családjuk körében ünnepelhetnek.

A palesztin-izraeli béketárgyalások július végi megújításakor abban állapodtak meg, hogy több szakaszban kiszabadulhat 109, még az oslói megállapodások előtt bebörtönzött palesztin fogoly, akiknek a második csoportja október 29-én hagyhatja el az izraeli börtönöket.

A tárgyalások első kilenc hónapjában négy alkalommal engednek el izraeli civilek elleni terrorakciókért életfogytiglani vagy nagyon hosszú büntetésüket töltő rabokat.

Az izraeli kormány döntése szerint a szabadon bocsátás folyamata a béketárgyalások haladásától függ, de Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás alapján annak egyetlen feltétele, hogy a palesztinok ne tegyenek egyoldalú lépéseket az ENSZ-ben.