A hágai székhelyű, független nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) érdemelte ki a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetetést - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

MTI - Az OPCW független nemzetközi szervezet feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának és betartásának felügyelete. Az OPCW tevékenységét összehangolja az ENSZ-el, és ilyen minőségében tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.

A díj odaítélésével a bizottság az indoklás szerint maga is hozzá akar járulni a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. A testület rövid áttekintést adott a vegyi fegyverek betiltásának folyamatáról és felhívta a figyelmet, hogy a szíriai fegyveres konfliktus idején ismét bevetettek ilyen tömegpusztító fegyvereket, ami hangsúlyozza annak a szükségét, hogy fokozni kell a vegyi fegyverek felszámolására tett erőfeszítéseket.

A norvég Nobel-bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes országok még mindig nem csatlakoztak a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez (CWC), illetve a vállalt határideig, 2012 áprilisáig nem semmisítették meg vegyifegyver-készleteiket. A testület ez utóbbival kapcsolatosan külön kiemelte Egyesült Államokat és Oroszországot.