Idén 8 euróval akarják növelni a karácsonyi nyugdíjak összegét– jelentette ki Ján Richter munkaügyi miniszter a Szombati dialógusok című műsorban.

„A gazdasági fejlődésnek és az adók sikeres beszedésének köszönhetően arról szeretném informálni a nyilvánosságot, hogy jövő héten javasolni fogom a parlamentben a karácsonyi nyugdíjak kifizetésével kapcsolatos törvény megváltoztatását“ – mondta Richter, mindehhez hozzátéve azt is, hogy a mostani összeg 38 és 66,39 euró között mozog.

Richter úgy akarja megváltoztatni a törvényt, hogy a a karácsonyi nyugdíj maximális összege 75 euróra emelkedjen. „Mindezt azért, hogy az alacsony nyugdíjú személyek is jól járjanak“ – mondta a politikus, aki szerint a nyugdíjások már idén megérzik, hogy több pénz kerül karácsony előtt a pénztárcájukba.

Jozef Mihál volt munkaügyi miniszter szerint a Smer a közelgő köztársaságielnök-választás miatt szánta el magát erre a lépésre. „Nagyon jól néz ki, főleg akkor, amikor nemsokára elnökválasztás lesz az országban, ezért teszi a szépet a miniszter úr a nyugdíjasoknak, ez érthető“ – mondta Mihál, aki elmondása szerint még miniszterként 65 millió eurót szerett volna adni a rászoruló nyugdíjasoknak karácsonyi nyugdíjra. Főleg olyanokra gondolt, akik öregotthonban élnek, betegek, mivel nekik minden fillérre szükségük van.

„Az államnak nincs arra anyagi fedezete, hogy pénzt adjon az időseket gondozó intézményeknek, s van itt 65 millió eurónk, amit azok kapnak, akik még erejüknél vannak és dolgoznak“ – jelentette ki a volt miniszter, aki szerint ez egyáltalán nem helyes.