Rekordideig, több mint öt hónapig tartott az idén a nyár Sanghaj városában, ahol kedden köszöntött be hűvösebb idővel az ősz.

MTI - A városi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint 140 éves rekord dőlt meg hétfőn, október 14. a 28 fokos hőmérséklettel ugyanis a 2013-as nyár 157. egymást követő napja volt a kelet-kínai metropoliszban. Ez a sokadik rekord, amelyet az idei nagy meleg hozott a városban: a hőmérők higanyszála már június közepén 40 fok fölé kúszott, júliusban pedig 25 olyan napot regisztráltak, amelyeken több mint 35 fokos hőség tombolt.

A meleg nyomán a forró napokon a kórházak is rekordszámú látogatóról számoltak be, volt, hogy több százezren jelentkeztek a metropolisz kórházaiban, mintegy fél tucat ember halálát okozta hőguta.

A szubtropikus klímájú városban a nyár átlagosan 130 napig tart, a legutóbbi rekordot 2009-ben regisztrálták, akkor 156 napig tartott a nyár. A 157 napos csúcsnál idén sem lesz magasabb a nyári napok száma, kedden ugyanis tízfokos eséssel már csupán 17 fokot mutattak a hőmérők, s a meteorológiai szolgálat hivatalosan is bejelentette az ősz megérkeztét.