MTI - Ötnapos aukciósorozattal ünnepli ázsiai jelenlétének 40. évfordulóját a Sotheby's.
 
A pénteken kezdődő ünnepi vásáron több mint 3500 tétel kerül kalapács alá, többek közt borok, antikvitás, ékszerek, órák, régebbi és modern ázsiai műtárgyak, valamint klasszikus kínai festmények - közölte az aukciósház.

A felsorakoztatott tárgyak értékét 370 millió dollárra taksálják.

Az árveréssorozat egyik fénypontját valószínűleg a 2011-ben felfedezett és október 7-én árverésre kerülő 118 karátos fehér gyémánt jelenti majd.

A tojás nagyságú, a Sotheby's által méretét, minőségét, színét és csiszolását illetően a valaha elárverezett legpompásabb fehér gyémántnak nevezett kő értéke akár 35 millió dollár is lehet.

Szintén "csemegének" számít a kínai Ceng Fan-csi Utolsó vacsora című olajfestménye, amely Leonardo da Vinci híres művét alapul véve 12, asztal körül ülő, fehér maszkot és kínai úttörő-egyenruhát viselő alakot ábrázol.

A kép ára a 10 millió dollárt is meghaladhatja.

A különlegességek közé tartozik egy 10 millió dollárt érő Csenghua-kori (1465-87) fehér-kék porcelántál is, de a szobrok közt található például egy Tang-dinasztiabeli (618-907) Buddha-fej, ennek értékét legalább négymillió dollárra taksálják a műértők.

A Sotheby's 1973-ban jelent meg Ázsiában, első irodáját Hongkongban nyitotta meg.

Hongkongban - korábbi, évente kétszer megrendezett aukcióit felváltandó - tavaly május óta állandó irodát működtet.

Egy éve az állami tulajdonban lévő pekingi Gehua vállalattal felállítandó vegyesvállalat, a Sotheby's Peking Aukció tervét jelentette be, amelynek idei megnyitásával a Kína szárazföldi piacán való jelenlétét biztosította.

A cég tavaly 5,4 milliárd dollár értékű műtárgyat értékesített, a kínai árverések 593 millió dollárt hoztak, csaknem 40 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben.