Csak az atomfegyver birtokában lévő észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét a Koreai-félszigeten - szögezte le szombati közleményében az észak-koreai kormány mellett működő Állami Védelmi Bizottság, amely ismételten óva intette Washingtont a "nukleáris zsarolástól", figyelmeztetve a totális háború veszélyére.

MTI - A Kim Dzsong Un vezette befolyásos testület egyrészt a csütörtökön kezdődött amerikai-japán-dél-koreai haditengerészeti gyakorlatra, másrészt pedig John Kerry egyik nyilatkozatára reagált. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanis - az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézettek szerint - jelezte: Washington kész meg nem támadási szerződésről tárgyalni Észak-Koreával, ha az egyértelmű jelét adja annak, hogy hozzálátott nukleáris potenciáljának felszámolásához.

A bizottság közleményében leszögezte: a Koreai-félszigeten csakis az atomfegyverrel rendelkező észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét és biztonságot, nem pedig valamiféle meg nem támadási szerződés.

Washingtonnak fel kellene hagynia az Észak-Koreával szembeni ellenséges magatartásával, ha valóban békét akar a Koreai-félszigeten és Amerika földjén - állapítja meg a testület.

A bizottság utalt a hadgyakorlatra is, amelyen az Egyesült Államok a George Washington nevű atommeghajtású repülőgép-hordozóval vesz részt. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva. A védelmi bizottság hangsúlyozta, hogy Phenjan válaszolni fog mindenfajta ellenséges lépésre és provokációra, amely - mint a közlemény fogalmaz - totális háborúba, az Egyesült Államokkal való konfliktusba torkollhat.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság már nem az a kicsi és gyenge állam, amelyet meg lehet ijeszteni" - olvasható a közleményben, amely szerint Washington nem kötheti bármifajta előfeltételekhez a tárgyalásokat és a párbeszédet.