Bíróság elé kellett állnia három marokkói tinédzsernek a Facebook közösségi portálon közzétett csókfotó miatt, a pert azonban elnapolták, és csak november végén folytatódik. A fiatalok öt napot rácsok mögött töltöttek, de már szabadlábon vannak.

MTI - A Facebookon közzétett fotón csókolózó 15 éves fiút, 14 éves barátnőjét és a képeket készítő 15 éves barátjukat múlt csütörtökön vették őrizetbe, közbotrány okozásával vádolják őket. Perük heves tiltakozások közepette az ország északi, még a marokkóiak által is különösen konzervatívnak tartott vidékén fekvő Nador kikötővárosban kezdődött meg pénteken, de a tárgyalást hamar el is napolták november 22-re.

A fotóra egy konzervatív szervezet hívta fel a figyelmet, majd tett feljelentést, a rendőrség ennek nyomán vette őrizetbe a három tinédzsert, akiket csak kedden engedtek szabadon.

A Yabiladi marokkói hírportál szerint a gyerekeket akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Őrizetbe vételük országszerte tiltakozásokhoz vezetett. Elsősorban fiatalok és emberi jogi aktivisták adtak hangot felháborodásuknak a közösségi hálón, és egyebek közt saját csókfotók közzétételével jelezték szolidaritásukat.

A tárgyalás kezdetén marokkói és nemzetközi emberi jogi szervezetek képviselői is megjelentek Nadorban, rendbontás azonban nem történt. Az Amnesty International (AI) felszólította a hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül vonják vissza "abszurd vádjaikat" a három iskolás ellen. Philip Luther, az AI észak-afrikai és közel-keleti térségért felelős irodájának vezetője kijelentette, esztelenség, hogy elítélhetik a fiatalokat csak azért, mert csókolóztak és erről közzétettek egy fotót a Facebookon.